Portada del libro La fundació. Foment d'Estudis i Debats Comunistes (fedc), 1982 - 1983

La fundació. Foment d'Estudis i Debats Comunistes (fedc), 1982 - 1983

Un episodi en la crisi del PSUC
Domènec Benet, Albert Corominas i Ascensió Solé
No ficción
Páginas
258 páginas
ISBN
ISBN: 978-84-19668-55-4
Precio papel
PVP (papel): 15,00

Dónde comprarlo

Compartir

Sobre el libro

La creació, les activitats i l’extinció del Foment d’Estudis i Debats Comunistes (FEDC, 1982-1983) configuren un episodi breu i d’impacte limitat, però significatiu, en el marc de la crisi del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), que esclatà en el seu 5é Congrés (1981).

Una crisi que precedí en més de deu anys el final de la guerra freda i tingué causes i característiques pròpies, que han estat més descrites que analitzades.

Després que en el 5è Congrés es manifestés la divisió del PSUC en tres sectors denominats “eurocomunista”, “prosoviètic i “leninista”, l’enfrontament entre els dos primers emmenà al trencament del Partit.

En aquest context, el FEDC va ser un intent de membres del sector leninista de contribuir a refer la unitat del PSUC. Quaranta anys després, ens ha semblat que ressenyar els motius de la creació del Foment i la seva curta història i, sobretot, reproduir les reflexions que s’expressaren en els debats que organitzà el FDEC sobre aspectes de la política del PSUC i, en particular, sobre la mateixa crisi del Partit aportaria elements per ajudar a interpretar-la i comprendre’n les causes.

Això ens ha animat a preparar aquesta publicació, que comprèn una cronologia i una extensa selecció de la col·lecció de cinc documents editats pel FEDC entre desembre de 1982 i novembre de 1983. A la cronologia hi figuren els esdeveniments que ens han semblat més rellevants en relació amb els orígens i el desenvolupament de la crisi del PSUC i també els fets significatius de la breu història del FDEC.

Tenemos todo lo que necesitas para publicar tu libro

crosscross-circle