Aquest segon volum sobre el tema convivència/conflicte es divideix en quatre capítols diferenciats i, al mateix temps, complementaris. A més, es conclourà amb un epíleg, en el qual es planteja una sèrie de reflexions obertes a debat i en el qual es recull l’aportació de Michael Ignatieff al conflicte entre Catalunya i Espanya, tot apostant per una Catalunya plural i una Espanya plural, aposta amb la qual m’identifico.
El primer capítol, sota el títol CONFLICTES HUMANS, utilitza, com a marc de referència, la teoria del conflicte de Johan Galtung i aposta per transformar els conflictes orientant-los cap a la pau, a partir del principi que l’espècie humana, per damunt dels seus impulsos, té capacitat de pau amb el seu entorn i amb sí mateix i que aquesta capacitat pot ser apresa i ensenyada i li permet gestionar els conflictes.
El segon capítol, sota el títol ESTRATÈGIES DAVANT ELS CONFLICTES HUMANS ENTRE PARTS, a més d’exposar el concepte d’estratègia des de “dalt” i des de “baix”, utilitza els exemples des les sufragistes i de Nelson Mandela com a exemples d’estratègia des de baix.
El tercer capítol, sota el títol EL DIÀLEG I LA MEDIACIÓ COM A ESTRATÈGIES, utilitza el llibre de Jonan Fernández Ser humano en los conflictos com a model per orientar constructivament un conflicte entre parts, tot utilitzant, per a això, el diàleg i la mediació.
Per últim, en el quart capítol, sota el títol EL DIÀLEG I LA MEDIACIÓ COM A ESTRATÈGIES EN ELS CONFLICTES IDENTITARIS, s’assumeix el diàleg i la mediació com a estratègies davant la reivindicació d’identitats nacionals que reclamen la seva identitat i la seva independència respecte a l’Estat al qual pertanyen. Aquest seria el cas de Quebec respecte a l’Estat federal de Canadà, que utilitzarem com a referent, i de Catalunya respecte a l’Estat espanyol.
Rafael López-Feal (Barallobre, 1938) és doctor en Filosofia i Ciències de l’Educació i diplomat en psicologia. Ha estat professor de la Universitat de Barcelona durant 40 anys, fins a la seva jubilació l’any 2008.
Després de jubilar-se, des del compromís amb el seu entorn comunitari i social, i des del seu convenciment que un altre món és possible, ha publicat cinc llibres amb els títols Cómo orientar los conflictos humanos: Ejemplos en comunidades de vecinos (2009), Cómo prevenir los conflictos en comunidades de vecinos: La Ley de Propiedad Horizontal (2009), Els canvis mentals i la justícia en un món en crisi (2013) i La Llei de Propietat Horitzontal de Catalunya com a norma de convivència en comunitats de veïns (2017). Aquests dos últims llibres també s’han publicat en castellà.
Aquestes publicacions culminen, fins avui, amb aquest llibre escrit des de la proximitat personal, familiar, social i política en el dramàtic i complex conflicte entre Catalunya i Espanya.